Podpora pro zlepšení kvality vody v Plumlovské přehradě

blank

Více než 300 tisíci korunami přispěl Olomoucký kraj společně se sedmi obcemi z okolí Plumlovské přehrady ke zlepšení kvality vody. Dotace byly opět použity na financování provozu srážedel fosforu na jednotlivých přítocích do přehrady. Podle Povodí Moravy patřila letošní sezona z hlediska udržení kvality vody mezi nejnáročnější.

Sezona byla v roce 2023 výrazně ovlivněna extrémními klimatickými podmínkami, zejména vysokými teplotami a srážkami. Letní vysoké teploty a minimální průtok umožnily rozvoj sinic. Díky prováděným opatřením se podařilo kvalitu vody v nádrži udržet pro koupání až do srpna, kdy vysoké koncentrace živin urychlily rozvoj velkého množství sinic. Kromě Olomouckého kraje se na podpoře opatření významně podílí také Prostějov, Plumlov, Mostkovice nebo Lipová.

„Byl to velice náročný rok na ošetření přítoku do nádrže, neboť srážedlo fosforu dávkujeme v závislosti na přítocích a přitékajícím znečištění. To bylo v letošním roce velmi nestabilní. Povodňové průtoky a přívalové srážky přinesly v dubnu tolik znečištění, které odpovídá celoročnímu vnosu. Toto znečištění bylo zdrojem pro masový rozvoj sinic. Přítok v průběhu letních měsíců byl naopak minimální, což prodlužovalo dobu zdržení vody v nádrži a kvůli vysokým teplotám vytvořilo ideální podmínky pro eutrofizaci,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Přítok do vodní nádrže Plumlov za extrémních srážek v polovině dubna překročil i 7 000 litrů za sekundu, v druhé polovině května přítok dosáhl na několik dní téměř 2 000 litrů za sekundu. V letních měsících naopak výrazně klesal i pod hodnotu 50 litrů za sekundu. Průměrný roční přítok je přibližně 500 litrů za sekundu. Ačkoliv mají opatření, která správce nádrže provádí, jako jsou srážení fosforu na přítocích do nádrže, zachytávání sedimentů či spláví nornou stěnou, pozitivní vliv na kvalitu vody, základem je odstraňování zdrojů znečištění v jednotlivých obcích nad Plumlovskou přehradou.

„I když úspěšnost realizovaných opatření je závislá na klimatických a hydrologických podmínkách, které nedokážeme ovlivnit, přesto se nám dařilo kvalitu vody zásadně pozitivně ovlivnit. Provoz opatření však není trvalým řešením. Základem pro dobrou kvalitu vody je nezbytně nutné pokračovat v odstraňování komunálních, průmyslových i zemědělských zdrojů znečištění v povodí nad nádrží, a to zejména fosforu,“ dodává Gargulák.

Scroll to Top