Výběr projektanta protipovodňové ochrany Troubek

blank

Povodí Moravy vypsalo výběrové řízení na projekt protipovodňové ochrany Troubek na Přerovsku, kde rozsáhlé záplavy v roce 1997 zničily 300 domů, zemřelo tehdy devět osob. Uvedl to Český rozhlas.

Troubky by mělo před stoletou vodou chránit prstencové ohrázování. Místostarosta Jaroslav Pospíšil to vnímá jako významný posun. Díky spolupráci s Povodím Moravy a s Olomouckým krajem je konečně na stole možnost zafinancovat projektovou dokumentaci, říká Pospíšil. Mluvčí podniku Petr Chmelař řekl, že o projekt mají zájem dvě firmy. Rozpočet celé akce je stanovený na půl miliardy. Až 85 % nákladů má pokrýt dotace z ministerstva zemědělství. V současnosti obec vykupuje potřebné pozemky. Zatím jich má přes 60 procent.

„Takto rozsáhlý projekt se neobejde bez podpory Olomouckého kraje a krajská rada spolupracuje na realizaci protipovodňových opatření. Je to velmi důležitá ochranná stavba v obci, která je pravidelně postihována povodněmi, nyní se konečně dostáváme k řešení, na které obyvatelé Troubek čekají šestadvacet let,“ řekl v červnu hejtman kraje Josef Suchánek. V současnosti je schopno koryto Bečvy v okolí Troubek pojmout dvacetiletou povodeň, plánovaná ochrana je koncipována na stoletou povodeň. Projekt počítá s technickými opatřeními, která zabrání průniku podzemních vod.

Scroll to Top