Povodí Moravy zahájí další etapu ochrany Olomouce

blank

Blíží se další klíčový krok k ochraně města před velkou vodou. Připravena je totiž IV. A etapa protipovodňových opatření, která bude mít významný ekologický přínos a vyřeší ochranu zástavby městských částí Nový Svět a Nemilany. Podnik již vybral zhotovitele.

S ohledem na ochranu přírody odstartují práce na jaře 2024. Další etapa řeší ochranu jižní zástavby Olomouce, konkrétně městských částí Nový Svět a Nemilany, na průtok 650 metrů krychlových za sekundu prostřednictvím přírodě blízkých protipovodňových opatření. „Naše řešení se opírá o princip, kdy k rozlivu dochází mimo zastavěné území. Povodňové vody nenarazí při opouštění území města na žádné překážky a volně se rozlijí do krajiny. To pozitivně ovlivní celou městskou trať v Olomouci a současně v obcích níže po toku tak, že dojde ke zmírnění síly povodňové vlny. Úspěšně jsme dokončili výběrové řízení a vybrali zhotovitele další etapy protipovodňových opatření Olomouce. V tuto chvíli už jen čekáme na přidělení dotace, k čemuž by mělo dojít v řádu dnů až týdnů. S ohledem na zájmy ochrany přírody zahájíme práce na jaře,“ říká investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Na podzim není možné zahájit práce kvůli hnízdění netopýrů. Povodí Moravy to konzultovalo s orgány ochrany přírody a akci zahájí na jaře. „Čtvrtá A etapa je přírodě blízkým protipovodňovým opatřením v souladu s veřejným zájmem ochrany přírody. Zejména z důvodu výskytu zvláště chráněných netopýrů byly při povolování kácení dřevin stanoveny přísné podmínky,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí města Olomouc Petr Loyka.

IV. A etapa bude mít významný adaptační potenciál, s ohledem na množství ekologických prvků se bude lokalita dále přirozeně rozvíjet a stane se velkým lákadlem pro obyvatele Olomouce. Investorem je Povodí Moravy. Etapa si vyžádá náklady ve výši 170 milionů korun. Financování bude zajištěno prostřednictvím dotace z Operačního programu životního prostředí, podílet se bude také statutární město Olomouc.

Scroll to Top