BVK partnerem Projektu 450ml NADĚJE

blank

Brněnské vodárny a kanalizace podpoří Projekt 450 ml NADĚJE, který je primárně zaměřen na získávání bezplatných prvodárců krve pro transfuzní oddělení nemocnic v České republice.

Projekt reaguje na potřeby samotných transfuzních stanic, které hlásí nedostatek nových bezplatných prvodárců, a pod hlavičkou Nadačního fondu NADĚJE posunul působnost do celé České republiky. Za posledních pět let má na kontě napříč Českou republikou řadu úspěšných akcí. Například do Fakultní nemocnice Brno se vrací po šesté. V roce 2019 dokonce přišlo rekordních 140 prvodárců. Celkově projekt do této nemocnice přivedl už 474 nových dárců. V ČR každé tři vteřiny někdo potřebuje krev, v průměru dostane každý obyvatel pětkrát za život transfuzi krve a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve.

„S myšlenkou projektu 450 ml naděje jsem si pohrával asi rok. Mě k darování krve přivedl můj otec, který se sám chtěl stát dobrovolným dárcem, ale bohužel ze zdravotních důvodů nemohl. Rozhodl jsem se již v sedmnácti letech a od osmnácti krev daruji pravidelně. Po několika měsících od prvního odběru jsem se zapsal i do Registru dárců kostní dřeně. Myslím si, že darovat krev, kostní dřeň nebo krevní plazmu má smysl. Člověk může pomoci zachránit život někomu dalšímu. Nikdo z nás neví, jestli on nebo někdo z jeho blízkých nebude takovou pomoc také potřebovat,“ řekl před několika lety při prvním ročníku Projektu 450ml NADĚJE zakladatel Pavel Kotyza.

Scroll to Top