Tři a půl hektolitru vody na hektolitr piva v ČR

blank

Ačkoliv se celosvětově na jeden hektolitr piva spotřebuje 4,5 hektolitru vody, české pivovary jsou na tom lépe. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven se v roce 2022 spotřebovalo na stejné množství moku 3,4 hektolitru vody. Spotřeba čepovaného piva u nás meziročně klesla, celkové prodeje stále nedosahují předcovidových hodnot

„Náš pivovar se dostal dokonce na číslo dvě celé čtyři desetiny hektolitru. Přesto je nám jasné, že šetrné zacházení s vodou je zásadní téma,“ říká Petr Klíma, manažer značky Radegast. Pivovar letos vytipoval se společností Lesy ČR místa, kde obnoví tůně, jež pomohou zadržovat vodu v krajině.

Proměnlivé letní počasí a zhoršující se ekonomická situace konzumentů jsou podle svazu hlavní příčinou meziročního poklesu prodeje čepovaného piva. Za období leden až srpen se ho v Česku vypilo o 4 % méně než za stejné období roku 2022. Celkové prodeje piva stále nedosáhly předcovidových hodnot, ve srovnání s rokem 2019 jsou o 5 % nižší (1-8/2023 vs. 1-8/2019). Očekávání růstu pivovarského sektoru po pandemii se stále nenaplnila.

„Výsledky za prvních osm měsíců potvrzují nepříznivý trend posledních tří let, pivovarníci i hospodští hledí do budoucna s velkými obavami. Od nového roku nás navíc čeká zvýšení DPH na čepované a nealkoholické pivo, což může současnou situaci ještě zhoršit. Pokud budou hospodští skutečně omezovat a ukončovat svou činnost, vláda nakonec zapláče nad výdělkem a bude ráda, pokud na DPH vybere stejnou částku, jako doposud,“ vysvětluje Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Scroll to Top