Nový bezpečnostní přeliv Hostivařské přehrady

blank

Stavební práce na Hostivařské přehradě jsou dokončené. Nový bezpečnostní přeliv zabrání v případě povodně nekontrolovanému přelivu hráze, odoládesetitisícileté vodě. Upravený je také pravý břeh přehrady včetně cest a instalováno je nové osvětlení. Stavební akce si vyžádala náklady přesahující 190 milionů.

„Přeliv u Hostivařské přehrady vnímám jako posílení bezpečnosti pro obyvatele této lokality. Bezpečnost Prahy a Pražanů je naší prioritou, a toto je součástí této politiky,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Podle radního pro infrastrukturu Michala Hrozy investice pomůže pražské protipovodňové ochraně a jejímu komplexnímu systému.

„Podařilo se nám sladit výstavbu vodního díla s rekonstrukcí 2,2 kilometru pěších cest na pobřeží Hostivařské přehrady, takže obě akce skončily ve stejné době. To jistě ocení především návštěvníci lesoparku a také díky tomu přilákáme nové návštěvníky do tohoto klidného koutu Prahy,“ přeje si náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková.

Práce byly zahájeny v srpnu 2021 a dokončeny byly letos v červnu. „tohoto projektu byla naprosto zásadní pečlivá koordinace všech činností. Díky nasazení a spolupráci všech zúčastněných stran veškerá stavební činnost proběhla bez větších komplikací a vodní dílo Hostivař nyní dokáže Praze nabídnout nejen ochranu před případnými povodněmi, udržet zásoby vody a současně naplnit i rekreační využití,“ sdělil doplnil ředitel společnosti SMP Vodohospodářské stavby ze Skupiny VINCI Construction CS Roman Hek.

Scroll to Top