Čeští hasiči pomáhají proti požárům v Řecku

blank

Situace s lesními požáry, které sužují Řecko v průběhu celého léta, se opět zhoršila a Řecko požádalo prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie o pomoc. Konkrétně jde o letecké hašení a pozemní týmy hasičů. Česká republika obratem zareagovala a nabídla moduly pro letecké i pozemní hašení.

Do Řecka dorazilo v řadách šesti desítek hasičů mnoho zkušených českých odborníků. Někteří z nich například likvidovali rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku, jiní pomáhali po zemětřesení v Turecku v rámci USAR týmu. Česko vysílá do Řecka kromě lidí také techniku. Nabídlo i vrtulník Black Hawk, vaky pro nabírání vody a podobně. V zahraničí by čeští hasiči měli působit několik dní, v případě potřeby se ale jejich pobyt může prodloužit.

„Hasičský záchranný sbor ČR zároveň nabídl Řecku modul pozemního hašení. Ten je v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace s požáry v Řecku eskalovala poprvé. Odřad aktuálně čítá celkem 64 lidí,“ dodala Martina Götzová, mluvčí generální ředitelství HZS ČR.

Součástí českého odřadu, jenž vyjel na pomoc do Řecka, jsou pražští záchranáři. Ti přivezli kromě velkokapacitního speciálu Fénix také terénní čtyřkolku. „Budeme pracovat na tři segmenty. Prvním bude stálá základna. Druhý segment bude přímo v terénu nablízku českým hasičům pro případ, že by některý z nich potřeboval pomoc. Třetí segment bude týl a logistika,“ řekl na místě Novinkám hlavní krizový manažer pražské záchranky Ondřej Šedivka.

Foto: Příslušníci Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje před odjezdem do Řecka

Scroll to Top