Radegast uvařil pivo ze vzduchu

blank

Pivovar uvařil jako první ve střední Evropě pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Radegast získal a upravil vodu díky unikátnímu zařízení, který vyvinuli vědci z ČVUT. Projektem chce upozornit na úbytek vody v přírodě i na způsoby, jak problém řešit. V oblasti spotřeby vody pivovar patří k nejlepším na světě.  

Radegast Futur vyrobený z vody ze vzduchu je ležák, který se vyznačuje velmi vysokou hořkostí přes 60 jednotek hořkosti (IBU). Většina českých ležáků má přitom hořkost kolem 30 IBU. „Ležák Futur je důkazem, že by se pivo tímto způsobem uvařit dalo, ale zároveň je vzkazem, že budoucnost bez vody v Radegastu určitě nechceme. Proto se snižováním její spotřeby a ochranou vodních zdrojů zabýváme dlouhodobě a podporujeme projekty, které se věnují zadržování vody v krajině. Od roku 2015 jsme do nich investovali přes 7 milionů korun,“ říká senior brand manažer značky Radegast Petr Klíma. Piva bylo uvařeno pouze symbolické množství, do maloobchodního prodeje se nedostane. Lidé ho nicméně budou moci ochutnat na nošovickém Radegast dni v sobotu 26. srpna. Technologické zařízení na získávání vody ze vzduchu vzniklo ve spolupráci ČVUT UCEEB a společnosti Karbox.

„EWA je unikátním zařízením, které je schopno získávat vodu i ve velmi suchém a horkém prostředí. Primárně je určeno jako nouzový zdroj pitné vody například pro složky záchranného systému ve velmi suchých oblastech. Dokáže získat zhruba 35 l vody za den v těch nejsušších a nejteplejších místech na světě. Nicméně pro průmyslovou výrobu piva by získávání vody v takových podmínkách bylo nemožné nebo přinejmenším velmi nákladné,“ říká Tomáš Matuška, vedoucí týmu S.A.W.E.R. na ČVUT UCEEB, který se na vývoji přístroje podílel. Radegastu se za posledních 15 let podařilo snížit spotřebu vody v pivovaru o více než 40 %.

Scroll to Top