Praha investuje do další modernizace ÚČOV

blank

Praha vynaloží za plánovanou rekonstrukci stávající vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově podle předpokladu 6,34 miliardy. Přesná částka vzejde z tendru. Práce zaplatí město a PVS bude investici v dalších letech splácet z vodného a stočného. Smlouvu o spolupráci města a PVS schválili radní.

Město již dříve ke stávající vodní lince přistavělo za 7,3 miliardy korun novou linku, po rekonstrukci má být ta původní vybavena stejnou technologií. Modernizace byla nutná s ohledem na evropskou legislativu a normy pro obsah dusíku ve vodě, kterou čistírna po vyčištění vypouští do Vltavy.

Podle radního pro infrastrukturu Michala Hrozy je rekonstrukce nutná nejenom proto, že je třeba, aby byla splněna evropská legislativa, ale také proto, že si město cení životního prostředí. PVS už má hotovou projektovou dokumentaci rekonstrukce a platné stavební povolení, po uzavření smlouvy o spolupráci s magistrátem nyní bude moci vypsat výběrové řízení na zhotovitele prací. Samotná stavba, která by měla trvat 43 měsíců, začne příští rok.

Modernizaci staré vodní linky bude hradit magistrát a PVS bude stavbu splácet z vodného a stočného. Městští zastupitelé již v souvislosti s nutnými investicemi do čistírenského provozu v roce 2022 schválili, že vodné a stočné v metropoli bude do roku 2028 růst o dvě procenta nad inflaci. Poté Praha plánuje dokoupit zbylý podíl v Pražských vodovodech a kanalizacích (PVK), které nyní zajišťují distribuci pitné vody v hlavním městě a pronajímají si infrastrukturu od PVS. PVS nyní v PVK vlastní 49 procent, zbylých 51 má Veolia.

 

Scroll to Top