Pozor na vodu v lomu Horní Cerekvi

blank

Hygienici na Vysočině upozorňují na špatnou kvalitu vody v lomu v Horní Cerekvi. Obsahuje zvýšené množství bakteriálního znečistění. Lom byl zařazen do červené kategorie, tudíž není vhodný ke koupání. Hygienici s obcí zjišťují zdroj znečištění.

„Proběhl kontrolní odběr vzorků, které prokázaly, že znečištění stále trvá. Tato koupací plocha je zařazena do červené kategorie „voda nevhodná ke koupání“, protože obsahuje množství bakterií intestinálních enterokoků a Escherichia coli nad doporučené hodnoty, které mohou způsobit zdravotní problémy,“ vysvětluje ředitel Odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSV) Milan Brychta.

Hygienici nedoporučují koupání zejména citlivým jedincům. „Průběžné výsledky monitoringu koupacích vod v Kraji Vysočina jsou umístěny na internetových stránkách KHSV. Zjišťování kvality koupací vody se provádí dle stanoveného harmonogramu minimálně každých 14 dní. V případě zjištění zhoršení kvality se odběr vzorků provádí častěji,“ informuje mluvčí KHSV Jana Böhmová.

Lom se nachází na okraji města směrem na Telč. Zatopen byl po ukončení těžebních prací kolem roku 1980. Ještě do roku 2003 zde bylo koupání zakázáno, lom totiž sloužil jako záložní zdroj pitné vody pro Horní Cerekev.

Scroll to Top