Pokračuje rozsáhlá protipovodňová ochrana Olomouce

blank

Blíží se další významný krok k ochraně města před povodněmi. Připravena je IV. A etapa protipovodňových opatření, která řeší ochranu zástavby městské části Nový Svět a Nemilany. Povodí Moravy již vypsalo tendr na zhotovitele, výstavba by měla začít na podzim. Investorem akce za 300 milionů je státní podnik, financování bude zajištěno prostřednictvím dotace z Operačního programu životní prostředí, podílet se bude také město. Výstavba IV. A etapy navazuje na nedávno dokončenou II. B etapu zajišťující ochranu v centru města.

„Projekt zahrnuje revitalizaci pravého břehu řeky Moravy u čistírny odpadních vod, rekonstrukci stávající pravobřežní odsazené ochranné hráze a napojení levobřežního odstaveného ramene, u kterého vznikne nová tůň,“ popisuje rozsah prací generální ředitel Václav Gargulák. Etapa již má pravomocné povolení a dokončenou prováděcí dokumentaci stavby. Ještě na konci května vodohospodáři podali žádost o dotaci z Operačního programu životní prostředí, nyní byl vypsán tendr.

Ohled na vegetaci

„Předpokládáme, že zhotovitele vysoutěžíme do konce září a do stejné doby získáme příslib dotace od poskytovatele. Pokud se vše odehraje bez komplikací, realizace protipovodňových opatření začne letos na podzim pracemi vázanými na období vegetačního klidu,“ uvádí Gargulák. Řešení projektu IV. A etapy se podle Povodí Moravy opírá zejména o přírodě blízké principy, jako jsou například posílení rozlivu do nivy, vytvoření kapacitního koryta s přírodě blízkou kynetou nebo znovunapojení odstaveného (mrtvého) ramene.

blank

„Revitalizace Mrtvého ramene na levém břehu je pro mě klíčovým ekologickým prvkem, protože přesně to je revitalizace říčního systému. Po dokončení akce již Mrtvé rameno nebude mrtvé, naopak počítám s výraznou přirozenou reprodukcí těch ryb, které pro ni nemají podmínky v hlavním toku, protože je nedělíme jen dle prostředí, ve kterém žijí, ale také dle reprodukčních skupin podle podkladu k výtěru, kam kladou jikry,“ chválí přínos projektu pro přírodu Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí města Olomouc.

Vodohospodářská stavba roku

Od roku 2018 probíhala po dobu 55 měsíců stavba II. B etapy protipovodňových opatření na řece Moravě nedaleko centra Olomouce. V průběhu díla vznikly mimo jiné dva nové mosty a mezi nimi přes 400 metrů dlouhá náplavka. II. B etapa je částí protipovodňové ochrany Olomouce, která navazuje na dokončenou I. etapu a etapu II. A, jejímž účelem je zvýšení kapacity koryta Moravy v centrální části města, čímž ochrání přibližně dvacet tisíc obyvatel a majetek v hodnotě tří miliard.

Protipovodňová opatření Olomouce (II. B etapa) se stala Vodohospodářskou stavbou za rok 2022. Ocenění převzal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Stavba zvítězila v kategorii staveb s investičními náklady nad 50 milionů sloužících k umělému vzdouvání, zadržování a usměrňování povrchových vod, ochraně před škodlivými účinky vod, úpravě vodních poměrů nebo k jiným účelům sledovaným zákonem o vodách.

Scroll to Top