Do Pardubic doputovala sedm tisíc let stará studna

blank

Ve Východočeském muzeu v Pardubicích se nově nachází sedm tisíc let stará studna, kterou archeologové vykopali nedaleko Ostrova na Chrudimsku. Neolitická studna je nejstarší konstrukcí v Evropě a nejstarší objevenou dřevěnou studnou na území České republiky. Podle muzea ji návštěvníci mohou vidět příští rok. Uvedla to Česká televize.

Studna je mimořádná svým stářím. Po několikaleté konzervaci, kterou provedla Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, zamířila do depozitáře krajského muzea. K objevu došlo v létě 2018 díky archeologům Archeologického centra Olomouc. Stromy na studnu byly podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně pokáceny v letech 5 259 až 5 258 před naším letopočtem.

„Východočeské muzeum v Pardubicích dnes převzalo ve svém depozitáři v Ohrazenicích všech 56 dílů studny, zaevidovalo je a uloží je do archeologické sbírky tak, aby budoucí generace vědců měla možnost tyto nálezy studovat. Studnu veřejnost spatří v moderní výstavě, kterou chystáme na březen 2024 společně s ostatními nejzajímavějšími archeologickými nálezy,“ doplnil ředitel muzea Tomáš Libánek.

Zdroj: Česká televize
Foto: Východočeské muzeum 

Scroll to Top