Norské fondy podpořily nákup vybavení vodohospodářské laboratoře

blank

Podnik Povodí Labe získal dotaci z Norských fondů na nákup vybavení pro vodohospodářské laboratoře. Cílem je pořízení citlivých a selektivních analytických přístrojů s nezbytným příslušenstvím, což podle vodohospodářů umožní stanovovat prioritní a specifické znečišťující látky podle evropské legislativy s důrazem na polární látky ze skupin léčiv, hormonů, PFAS, bisfenolů a antimikrobiálních látek s požadovanými mezemi stanovitelnosti.

Látky mají vzhledem ke svým toxickým a chronickým účinkům na vodní prostředí velice nízké normy environmentální kvality (NEK), které se současnými používanými analytickými přístroji a metodami nedají splnit. Hlavním posláním Fondů EHP a Norska je snižování sociálních a ekonomických rozdílů v Evropě a posilování bilaterálních kontaktů a vzájemné spolupráce.

Jejich prostřednictvím poskytují tři nečlenské státy EU a zároveň členské státy EHP – Norsko, Island a Lichtenštejnsko – finanční podporu na společensky prospěšné projekty zemím střední, východní a jižní Evropy, které patří mezi nové členské země EU.

Ilustrační foto

Scroll to Top