Liberec vybuduje kanalizaci podél Harcovského potoka

blank

Město chce vybudovat kanalizaci pro desítky domů. Harcovský potok je hlavním zdrojem vody pro přehradu. Akce by měla pomoci k čistší vodě v liberecké nádrži, která je nyní kvůli tříleté rekonstrukci vypuštěná. Uvedl to náměstek primátora Jiří Šolc (za ANO). 

„Protože máme zájem, aby se po vyčištění harcovské přehrady, když to konečně Povodí Labe odbagruje, zvýšila kvalita vody, která tam přitéká. To znamená, abychom maximum lidí připojili do kanalizační soustavy,“ řekl náměstek.

Výstavbu splaškové kanalizace s odhadovanými náklady kolem 30 milionů korun připravuje radnice pro okolí křižovatky ulic Lukášovská a Kadlická v Harcově. Podle náměstka by se na ni mohlo napojit až 40 domů. Kanalizace je nutná i pro developera, který plánuje projekt domů se stovkami bytů. Developer se bude na vodohospodářské investici podílet. Stejně tak přispěje Severočeská vodárenská společnost.

Přehrada potřebuje po více než sto letech rozsáhlou opravu. Účelem modernizace bude zajištění bezpečnosti vodního díla za povodní se současným navýšením retenčního objemu a zlepšením podmínek pro ochranu intravilánu Liberce před povodněmi. Práce by měly skončit do poloviny roku 2025.

 

Scroll to Top