
Na jednu z největších akcí svého druhu na Moravě zamířily v sobotu 16. října tisíce lidí a stánky s rybími specialitami u Hradeckého rybníka byly doslova v obležení.
„Máme jen malé sumce a je to z toho důvodu, že prodej je špatný. Převažuje kapr, amur a tolstolobik, ale také dravé ryby – štiky a candáti. Na odhad letošního výnosu je zatím brzy, ale ryba narostla celkem dobře, takže doufám, že bude tento rok alespoň průměrný. Odhadujeme, že v sítích skončí 600 metráků ryb,“ řekl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.
V minulých letech vylovili ryb více. „Loni, kdy se výlov konal bez účasti veřejnosti, jsme z vody vylovili 670 metráků. Na rybách se letos podepsaly útoky kormoránů a stresový stav. Kormoráni jsou teď největší neřest, se kterou bojujeme. Ryby mají dodnes viditelné šrámy,“ popsal Zahradníček. Část ryb, které míří na vánoční trh, končí v sádkách, zbývající jsou určeny pro okamžitou spotřebu a prodej. Na zarybnění revírů je odebírá také Český rybářský svaz.
„Zarybňujeme všechny revíry, na kterých hospodaříme – ať už je to řeka Morava, Poděbrady, Chomoutov nebo Blatecký mlýn. Jakmile zarybníme kaprem, je na řadě štika, candát, cejn a další druhy. U kapra musí být průměrná váha 80 deka,“ přiblížil Michal Ševčík, předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Olomouci. Návštěvníci mohli ochutnat například kapří hranolky, smaženého kapra, pstruha s bylinkami nebo rybí polévku.
Fotogalerie zde.
Zdroj: Deník