Ochránci přírody obnovili mokřady u Lesné

blank

Nedaleko Železné u Bělé nad Radbuzou na Domažlicku se zase vyskytují mokřady. Postarali se o to lesníci společně se zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ti přehradili stávajících třináct odvodňovacích koryt, díky čemuž se do rozlehlé olšiny začala vracet voda, která neodtéká tak rychle pryč. Informoval o tom Deník.

„Mokřady patří k nejohroženějším místům v krajině. Fungují jako houba. Vodu zadrží a během období sucha ji postupně uvolňují. Dokážou  zabránit povodním nebo zmírnit jejich dopady. Olšina u Železné zadrží vodu na ploše větší než pět hektarů, nově vzniklé tůně budou sloužit pro rozmnožování obojživelníků a dalších vodních organismů,“ řekl lesník z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Miroslav Žižka.

Jak dále uvedl Žižka, právě podmáčené olšiny jsou jedním z nejcennějších biotopů v chráněné krajinné oblasti Český les. „Vybudování přehrážek mělo velmi rychlý efekt. V současnosti je území zcela zamokřeno,“ doplnil Žižka. Akce vyšla na 150 tisíc korun, náklady uhradilo ministerstvo životního prostředí.

Scroll to Top