Nádoby na sběr použitých olejů a tuků v Ostravě

blank

Akce má jasný cíl, snížit množství olejů vypouštěných domácnostmi do kanalizace nebo vyhazovaných do směsného odpadu, který končí na skládce. Jak uvedl oficiální portál města, rozhodnutí o umístění dalších kontejnerů podpořily výsledky pilotního projektu, který od letošního září probíhal v Porubě a Třebovicích.

„Po Ostravě je nyní umístěno 300 nádob, každá o objemu 240 litrů. Jedna nádoba připadne na tisíc občanů. Jak ukazují zkušenosti z jiných měst, s tímto počtem by se mělo ročně zachytit 80 až 90 tun jedlých olejů a tuků, které by jinak skončily v odpadu nebo hůře přímo v kanalizaci, která se jimi zanese a hrozí její poškození,“ řekla náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Město uvedlo, že ho aktivita nic nestojí. Smluvní firma provádí umístění kontejnerů, svoz olejů a zajištění pořádku kolem sběrných nádob zdarma. Benefitem pro ni také je sesbíraný olej a tuk, který dále zpracovává a získává z něj cennou druhotnou surovinu. Nejprve bylo v září rozmístěno 32 kontejnerů v Porubě a Třebovicích, v říjnu dalších 30 v Porubě. Za 3 měsíce se podařilo svézt 2176 kilogramů olejů a tuků.

„Je to výsledkem nejen zvýšeného počtu lokalit, kde je možné použitý olej ekologicky vyhodit, ale také informační letákové kampaně. Ukazuje se, že když mají Ostravané možnost chovat se zodpovědně vůči životnímu prostředí, ve většině případů ji plně využijí. Proto jsme se rozhodli pro rozmístění nádob po celém městě,“ doplnila náměstkyně Šebestová.

Kontejnery rozmístila a oleje z nich sváží ostravská společnost Trafin Oil. „Všichni obyvatelé Ostravy nyní budou mít možnost smažit na letošní Vánoce bez výčitek a nebudou muset olej z přípravy tradičního vánočního kapra vylévat do dřezu nebo do toalety. V blízkém okolí každého domu se bude nacházet nádoba, kam občané mohou vhazovat oleje ze smažení, pečení, ale i oleje z nakládané zeleniny, rybiček a podobně. Odpadní oleje a tuky tak nebudou ucpávat potrubí a kanalizaci,“ řekl ředitel společnosti Trafin Oil Jan Hába.

Scroll to Top