Vsetínští kriminalisté provádí na řece Bečvě pokus, kvůli kterému se voda zbarvila do zelena. Podle policie to způsobila netoxická látka, díky níž chtějí vyšetřovatelé zjistit chování neznámé látky ve vodě.
„V souvislosti s prověřováním případu otravy řeky Bečvy provádí vsetínští kriminalisté na řece vyšetřovací pokus. Pomocí netoxické látky fluorescein zjišťují a dokumentují chování neznámé látky v toku. Na místě bude pořízen záznam využitelný pro potřeby soudního znalce,“ informovali policisté na Twitteru.
Jestli jasně zelená barva, která se na řece po aplikaci fluoresceinu vytvořila, značí místa, kde je voda otrávená nejvíce, však podle mluvčí policejního prezidia Kateřiny Rendlové nelze uvést. Reakci chemické látky vyhodnotí znalec. Rendlová zároveň uklidnila veřejnost, že je zbarvení pouze dočasné.
Na konci října se do Bečvy ve Valašském Meziříčí – Juřince dostalo také zvýšené množství niklu. Vzorky vyloučily přítomnost kyanidu. Podle inspekce není nikl pro člověka významně toxický, ale patří mezi potenciální karcinogeny, je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt s niklem může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!