Plzeňský Prazdroj se zavázal, že do roku 2030 bude ve výrobě piva uhlíkově neutrální. Rovněž sníží používání plastů na minimum a přestane používat ty nerecyklované. Veškeré suroviny pro výrobu bude kupovat jen od dodavatelů s udržitelným způsobem zemědělské produkce. Do roku 2050 chce také dosáhnout plné uhlíkové neutrality včetně distribuce a dopravy. Informovala o tom agentura ČIANEWS.
Dále chce Prazdroj pokročit i v úsporách vody, přičemž za posledních 10 let snížil spotřebu o 40 % a aktuálně potřebuje na výrobu 1 litru piva zhruba 3 litry vody. Do roku 2025 se plánuje dostat na 2,78 litru. V nové strategii udržitelného rozvoje Na budoucnost se bude pivovar věnovat i úsporám energie a postupně přejde na výrobu založenou kompletně na obnovitelných zdrojích.
Výroba piva obecně nepatří k nejekologičtějším záležitostem. Ročně se v České republice k jeho výrobě spotřebuje zhruba 6 miliard litrů vody. „Přibližně čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ řekla v roce 2018 mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!