Na Trutnovsku napouští novou nádrž Soutok

blank

Novou nádrž nazvanou Soutok, která zadrží vodu, právě dokončily Lesy České republiky u Choustníkova Hradiště v Královéhradeckém kraji. Podnik prostředky investoval z programu Vracíme vodu lesu, šlo o šest milionů korun.

Nádrž se nachází ve státních lesích mezi Choustníkovým Hradištěm a Kohoutovem a pojme až 28 tisíc metrů krychlových vody, plocha může dosáhnout až 14,3 tisíc metrů čtverečních. „Název dostala podle soutoku dvou potoků, které ji v současné době, kdy se napouští, vydatně zásobují vodou. Podloží i sklon terénu přímo vyzývaly nádrž vybudovat,“ řekl lesní správce ze Dvora Králové nad Labem Tomáš Hillermann z Lesů ČR. Nádrž by se měla naplnit vodou do konce října.

V programu Vracíme vodu lesu zatím Lesy ČR dokončily 70 staveb, 130 dalších budují a 150 projekčně připravují. Celkový roční účet činí 230 milionů korun. Státní podnik několikaletý program zahájil na jaře roku 2019. „Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos půjde o 210 milionů korun. Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale také obcí, měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vracíme vodu. Chceme pomoci,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana je stále se prohlubující sucho velký problém, který ovlivňuje stav lesů a je jednou z příčin rozsáhlé kůrovcové kalamity.

Scroll to Top