Pivovary kvůli nízké spotřebě vylévají pivo

blank

Pivovary sčítají dopady koronavirové krize v Česku. Kvůli nouzovému stavu a zavřeným hospodám zákazníci část navařeného piva nevypili, některé hospody i pivovary musely nápoj zlikvidovat. Upozornil na to Český rozhlas.

Podobně musí postupovat také minipivovary. Jan Šuráň ze svazu minipivovarů zdůrazňuje, že likvidace navařených zásob piva není snadná. „Nejde pivo vylít jen tak do kanálu, protože by to zatížilo odpadní vody a působilo by to problémy v čističkách odpadních vod, takže se to musí postupně neutralizovat. Dále je nutné to musí oznámit celníkům a také účetně zlikvidovat, což není jednoduchá záležitost,“ popisuje.

S likvidací se tak podle něj pojí mnoho souvisejících nákladů. Konzumace navíc podle Českého rozhlasu příliš nestoupá ani po ukončení koronavirových opatření. Hospody se otevřely, ztráty minipivovarů se ale podle svazu nadále prohlubují.

Scroll to Top