Již jsme informovali, že historického minima, 12,49 procenta, dosáhly v loňském roce ztráty vody v pražské vodovodní síti. Ještě v roce 2000 přitom přesahovaly jednu třetinu, v roce 1996 dokonce více než 43 procent. V této souvislosti nás zajímal komentář manažera útvaru hospodaření s vodou a ekologie PVK Jana Kobra.
„V loňském roce jsme nasadili aktualizované verze aplikace Monitoru úniků, jež je součástí SWiM řešení (systém pro řízení a provoz a vodohospodářské infrastruktury) v moderním dispečinku PVK a pomáhá včas identifikovat vznik úniku vody z online senzorů na vodovodní síti. Také jsme pilotně spustili nový systém Enigma 3m pro detekci a lokalizaci skrytých poruch v reálném čase. Při průzkumu a měření na vodovodní síti se lokalizují úniky vody, monitorují tlaky a šumy na síti, měří a analyzují průtoky vody, kontroluje se funkčnost měřidel a redukčních ventilů,“ uvedl Kobr.
Vyšší ztráty vody v potrubí než Česko mají například Belgie, Španělsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Švédsko či Velká Británie. Pod celorepublikovým průměrem jsou některé velké aglomerace jako Ostrava, Brno nebo Praha.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!