Zemědělské sucho přetrvává i přes poměrně vlhký listopad zejména v jižních Čechách a také v jižní části Plzeňska. Naopak Morava a velká část Čech nepociťuje sucho vůbec, vyplývá z mapy, kterou zveřejnili tvůrci portálu InterSucho.
V jižních Čechách je podle vědců na menším území zaznamenaný druhý a třetí nejhorší stupeň ze šesti, ve většině kraje panuje mírné či počínající sucho. Mnohem horší situace, která přetrvává z léta, je pak v hlubší vrstvě od 40 do 100 centimetrů. Oblast jižních Čech je suchem postižena nejvíce také kvůli tomu, že na rozdíl od většiny republiky zde alespoň průměrně pršelo podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu naposledy v květnu.
Projekt InterSucho v zemích střední a jihovýchodní Evropy sleduje zemědělské sucho z měřitelných dat od Českého hydrometeorologického ústavu a od CzechGlobe. Zároveň do tvorby výrazně vstupují agronomové zemědělských podniků jako zpravodajové z katastrů, na nichž hospodaří. Díky jejich zpětné vazbě může portál upravovat mapy podle skutečné situace. Nejvíce zemědělských zpravodajců se nachází na Znojemsku, Břeclavsku, Lounsku nebo Rakovnicku.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!