I přes relativně deštivý a chladný květen se zhruba desetina území České republiky potýká s extrémním zemědělským suchem. Vůbec nejhorší situace je v Ústeckém kraji, ale také částech Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje. Dále jsou zasaženy Liberecký a Pardubický kraj. Informoval o tom portál intersucho.cz.
Vědci určují stupeň sucha jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru a průměru nasycenosti v tomto období za období 1961 až 2010. Na současném suchu se projevuje srážkově chudý duben, kdy podle informací Českého hydrometeorologického ústavu napršelo průměrně pouze 25 milimetrů, což je 60 procent průměru z období 1981 až 2010.
„Respondenti vnímají negativní vodní bilanci, za poslední tři měsíce ji hlásí velká část z nich. Hlásí projevy sucha u ječmene, pšenice, řepky, u ovocných stromů a vinné révy. Také mají obavy ze stavu trvalých travních porostů a zajištění píce. Hlásí i poškození plodin mrazem. Respondenti popisují, že i přes spadlé srážky sucho nadále pokračuje a v mnoha případech bylo zmírněno pouze do 20 centimetrů. Nedostatek srážek způsobuje špatné a nevyrovnané vzcházení plodin,” sdělili tvůrci portálu intersucho.cz.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!