Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací se v těchto dnech spouštějí pod zem historického centra metropole, aby ve stoce odebrali velké množství usazeného tuku. Podle informací vodohospodářů patří k nejkritičtějším místům shybka pod Čechovým mostem. Nepříjemný zápach se šíří do ulic.
Pod Čechovým mostem vede kanalizace, kterou proudí odpadní voda z centra Prahy, kde je velké množství restaurací. Podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka mají právě provozovatelé restaurantů podíl viny stavu kanalizace, kde se tuk sráží a rozkládá. Například v lednu společnost odstranila šest tun tuků.
„Pokud provozujete restauraci, vývařovnu či masnu, je správným řešením lapač tuků – takzvaný lapol. O ten je nutné se starat a pravidelně vyvážet,“ zdůraznil Mrázek. Portál pvk.cz také upozorňuje, jaké látky a předměty do kanalizace v žádném případě nepatří.
„Zbytky potravin v kanalizaci podporují život různých živočichů. Odpad z kuchyňských drtičů zanáší kanalizaci usazenými pevnými látkami, na které se váží zejména tuky, což může mít za následek snížení průtočnosti kanalizačních přípojek až po jejich úplné ucpání. Plastové části z hygienických potřeb, které nepodléhají rozkladu, zase mohou zcela zničit čerpadla v čerpacích stanicích odpadních vod,“ varují vodohospodáři.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!