Povodí Moravy provádí plánované snížení hladiny během komplexní údržby jezu i prostoru nad ním. Vypouštění jezu v Přerově vodohospodáři zahájili v pátek 20. července, práce skončí nejpozději 27. července. Po snížení také probíhá kompletní prohlídka jezové konstrukce a běžný servis.
„Vypuštěná jezová zdrž umožní kontrolu břehového opevnění nadjezí, které je po celý rok zatopené vzdutou hladinou vody, i fotodokumentaci dna celého nadjezí z hlediska vývoje nánosů. V místě nad jezem pracuje těžká technika, která rozhrnuje štěrky v korytě Bečvy. Práce probíhají hlavně v nadjezí, nad a pod železničním mostem, v lokalitě u loděnice a v lokalitě Tyršova mostu, u kterého pracují pásové bagry,“ informoval mluvčí podniku Petr Chmelař.
Práce však probíhají také v úseku, kde štěrky rozhrnují dva kráčející bagry. Nánosy pak budou v případě vyšších průtoků transportovány dále níže po toku, kde budou znovu sedimentovat. „Jde o dlouhodobě osvědčený systém preventivní ochrany města před jarními ledochody. Po dokončení prací a kontrole začne Povodí Moravy jezovou zdrž opět napouštět. Celá akce probíhá pod biologickým dozorem, který její průběh sleduje již od zahájení prací,“ uvedl dále Chmelař. Údržba jezu probíhá v Přerově během letních prázdnin každý rokem.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!